2020 poročilce in 2021 voščilce

Nepozabno leto 2020 se nepreklicno poslavlja.
Vsakdo med nami se ga bo spominjal po svojih doživljajih, prijetnih in onih manj prijetnih, prav vsi pa smo veliko zvedeli o kašljanju, umivanju rok, razkuževanju, virusih, koronah, epidemijah … . Na delovanje društva in izvedbo društvenih programov so še najbolj moteče vplivale omejitve druženja in gibanja. Druženja in gibanja, ki sta osrednji cilj društva in nuja vseh članov!
Resnično upamo, da bo prihajajoče leto prizanesljivejše in bomo nadoknadili kar največ zamujenega – redni pohodi dvakrat na mesec, letni zbor članov, ki bi letos moral biti na Malem Slatniku, pohodniški izlet v Ljubljano z ogledom živalskega vrta, jesenski izlet na Gorenjsko in v Radovljico, obeležitev Svetovnega dne diabetesa na Otočcu, edukativno okrevanje v Strunjanu … .
Za vse te in še druge načrtovane naloge je izvršilni odbor društva opravil potrebne priprave in dogovore, žal pa je (skoraj) vse padlo v vodo. Fuj, virus!
Nadejajmo se bolj sproščene prihodnosti, voščimo si za prihajajoče praznike in zaželimo srečno 2021!



DRUŠTVO DIABETIKOV NOVO MESTO
PROGRAM ZA KRONIČNE BOLNIKE
Izvedba programa v letu 2020:
Izvedba programa v letu 2020 je bila močno okrnjena zaradi razmer in posledic epidemije COVID-19.
Zaradi razglasitve epidemije in prepovedi druženja od marca do maja so bili programi, predvideni v tem obdobju, odpovedani in sicer:
– Zbor članov društva, ki je namenjen tudi širši javnosti z namenom seznanjanja o sladkorni bolezni, predviden v marcu 2020. Strokovnega predavanja in meritev sladkorja v krvi ni bilo mogoče izvesti;
– Dan odprtih vrat s stojnico v Splošni bolnišnici Novo mesto, predviden v aprilu 2020;
– Celodnevno 25. Športno rekreativno srečanje diabetikov Slovenije, predvideno v mesecu maju 2020.
V času, ko je to bilo mogoče, smo izvajali program v predvidenem obsegu.
Športno rekreativno srečanje članov društva smo izvedli dne 17. 6. 2020 na Malem Kalu. Organiziran je bil krajši pohod v okolico v trajanju 1 ure, ki ga je vodil vodnik Anton Turk. Pohod je bil prilagojen zmožnostim udeležencev.
V drugem delu srečanja je bilo tekmovanje v balinanju in pikadu s plesnim zaključkom. Ker je program v trajanju več ur, morajo bolniki nujno zaužiti zdravo hrano in pijačo, ki smo jo organizirali iz ponudbe kmetije Dragica Barbo, Mali Kal. Število udeležencev je bilo 33. Na število udeležencev so vplivale razmere zaradi epidemije.
Pohodništvo se je izvajalo od 8. 1. 2020 do 4. 3. 2020 vsako drugo in četrto sredo v mesecu. Ob razglasitvi epidemije je bilo prekinjeno. V času poletja se zaradi vročine pohodi praviloma ne izvajajo. Od 2. 9. 2020 pa do konca oktobra so se pohodi ponovno izvajali. Zaradi prepovedi druženja in karantene pohodov trenutno ne organiziramo. Pohodi potekajo prilagojeno sposobnostim pohodnikov v trajanju do 2 do 3 ure.
V okviru programa pomoč starejšim – obdaritev smo izvedli 8 obiskov članov na domu, v času, ko prepovedi zaradi epidemije ni bilo. Pričakujemo, da bodo v mesecu decembru obstajale možnosti, da s programom nadaljujemo do predvidenega števila obiskov.
Zaradi poslabšanja razmer epidemije in prepovedi druženja v oktobru, smo morali predvideno športno rekreativno srečanje v oktobru odpovedati.
Žal tudi počastitev Svetovnega dne diabetikov 14. 11. 2020 ni potekala kot običajno. Ker so člani društva večinoma starejši, so visoko rizične osebe, za katere obstaja velika možnost okužbe v primeru druženja z drugimi osebami. Zato smo na ta dan opozorili člane in javnost z osvetlitvijo v modro Knjižnico Mirana Jarca in stavbo Antona Podbevška Teater, Novo mesto od 13. do 15. novembra. Dne 19. 11. 2020 je bil v Dolenjskem listu objavljen članek z naslovom »Tudi zdaj ne pozabimo na sladkorno«.
V času od 22. 11. do 29. 11.2020 bi moralo potekati 7 dnevno edukativno zdravljenje v Zdravilišču Terme Krka v Strunjanu. Na okrevanje se je prijavilo 39 članov. Zaradi ukrepov za preprečitev širjenja epidemije, je delovanje zdravilišča prepovedano in zato odpovedano okrevanje. Z vodstvom Terme Krka oziroma izvajalcem je dogovorjen nov datum in sicer v času od 7. 3. 2021 do 14. 3. 2021.
Predvideni program za izvedbo v prihodnje:
– Obisk starejših članov na njihovem domu, v primeru, da se ukrepi sprostijo;
– Edukativno zdravljenje v Zdravilišču hotela Talaso, Strunjan v trajanju 7 dni, ki je žal prestavljen v realizacijo v pomlad 2021.

Novo mesto, dne 26. 11. 2020
Predsednik DD Novo mesto
Dušan Jukić