Družabno srečanje 17. junija 2020, Mali Kal

Družabno srečanje članov Društva diabetikov Novo mesto

Tako, kot vsako leto, so tudi letos prizadevni člani društva organizirali srečanje-piknik, dne 17.6.2020 na domačiji Barbo na Malem Kalu. Mnogi smo razmišljali ali jim bo uspelo izvesti srečanje, saj so druženja v tem letu vprašljiva zaradi nevarnosti okužb in prepovedi zbiranja v večjih skupinah. Na naše veselje je izboljšanje razmer dopuščalo izvedbo tradicionalnega srečanja. Na domačiji Barbo, kjer je otroštvo preživel častni meščan Mirne peči, naš Lojze Slak, smo se pripeljali v sončnem popoldnevu. Takoj smo se pozdravili in poklepetali, saj v tem času vsem, še posebej pa starejšim, manjka brezskrbnega druženja, klepeta…

Po uvodnih besedah in okrepčilu se je večina udeležencev odpravila na krajši pohod do Velikega Kala. Ob odhodu smo se spomnili dolgoletne voditeljice ga. Fani Vovko, ki je neumorno vodila društvene pohode. Med pohodom smo občudovali s soncem obsijano raznolikost narave, šumenje drevja, lepoto travniških cvetic, petje ptic, pa tudi urejenost še vedno delno kmečkih domačij. Ogled pokrajine na vse strani neba je tako prijetno doživetje, da sem prepričana, do bo pohod tudi v bodoče ostal tradicionalen.

Člani, ki se niso udeležili pohoda, so druženje in jezično kilometrino nabirali v senci pred domačijo, tematike nikakor ni zmanjkalo še za nadaljnja srečanja. Po končanem pohodu je gospodarica postregla z okusnim obrokom in kavico. Seveda ni manjkala tudi vinska kapljica, saj se držimo pregovora: En kozarček na dan odžene bolezen stran.

Po oddihu so bile na vrsti športna tekmovanja. Tekmovanje je bilo zelo napeto, tekmovalci so se trudili po najboljših močeh. Ves čas tekmovanja pa ni manjkalo tudi veliko zabave in smeha. Organizatorji so podelili praktične nagrade najboljšim tekmovalcem.

Druženje smo nadaljevali in zapeli ob spremljavi harmonike. Z izvedbo srečelova pa so iznajdljivi organizatorji poskrbeli, da ni noben od udeležencev odšel domov praznih rok.

Ob zaključku druženja so nas organizatorji prijetno presenetili z raznimi mlečnimi izdelki. Bili smo jih veseli, saj se zavedamo, da je zdrava hrana, bogata s hranili, pomembna za zdravje, še posebej pa za diabetike.

Razšli smo se v upanju, da bomo letos uspeli izpeljati še kakšno druženje (pohod, izlet…), saj nam je čas, ki ga delimo s prijatelji, hrana za dušo in telo.

Hvala organizatorjem za uspešno organizacijo in izvedbo srečanja.

 

Marija Žagar