Pohod pod obronki Gorjancev

Po  mili zimi in že večdnevnem oblačnem in deževnem vremenu se je »rodila« sreda 26. februarja in z njo lep sončen dan.

Če so bili trije letošnji pohodi  Društva diabetikov Novo mesto okrnjeni po številu pohodnikov zaradi, slabega vremena (sneg, dež), tudi bolezni, smo se tega dne zbrali v malo večjem številu. Napolnili smo tri avtomobile in se odpeljali do  Cerovega loga.

Tokrat nas je pot vodila od že omenjenega Cerovega loga v Vrhpolje, Mihovo, Kiro do gradu Prežek.

Med potjo smo opazovali  zgodnje pomladno cvetje (zvončki so nam »cingljali«), pridne vinogradnike, na  razpotju lično skulpturo z  oznakami poti na Gorjance,  kar nekaj lepo ohranjenih starih lesenih hišic.  Hodili smo » malo  gori in malo doli« in  uri in pol prišli  do  gradu Prežek. Grad je  znan po tem, da je bil njegov lastnik Andrej Smole, prijatelj našega največjega pesnika Franceta Prešerna.  Znano je, da ga je pesnik pogosto obiskoval, se pri njem zadržal več dni.  »Pravijo, da je tam dobil navdih za Zdravljico«. Med drugo svetovno vojno je bil grad požgan in ni bil več popravljen, zato žalostno propada.

Še pol ure je bilo potrebno, da  smo se vrnili na izhodišče. Kar nismo se mogli posloviti od lepe pokrajine, zato smo  kratek počitek izkoristili še za lep pogled na Gorjance,  bližnji Tolsti vrh, kjer smo se sprehajali pred štirinajstimi dnevi in vse od Trške gore pa do Rake.

F. Vovk

002 003 004 007 009 010 012 014