POHOD dne 23.1.2019 Ljubljana – ogled jaslic

Drugi izlet v »belo« Ljubljano

Lansko leto smo si pohodniki pri Društvu diabetikov Novo mesto zaželeli malo daljše vožnje z vlakom in odpeljali smo se v Ljubljano.  Vožnja z vlakom nas je tako navdušila, da smo že ob prihodu domov sklenili da gremo naslednje leto ponovno. Držali smo besedo in v plan pohodov dali 23. januarja  ogled jaslic v Ljubljani in še kaj … .

V sredo dopoldan smo se zbrali na ŽP Kandija. Pohodniki so bili malo radovedni,  le kaj neki jaz nosim v lepi beli škatli in v veliki vrečki?  Ko sta v Trebnjem vstopila še naša pohodnika Vida in Franc se je zagonetka odkrila. V moji škatli se je skrivala velika pogača, ki  nam je še kako teknila za dopoldansko malico.   Prijetno presenečeni nad malico, klepetom in opazovanjem sveže pobeljene Dolenjske pokrajine smo kar prehitro prišli v Ljubljano.

Najprej sprehod do Zmajskega mostu po tržnici do Stolnice. Kot rečeno smo si ogledali jaslice, k nam je pristopila prijazna gospa, ki je čistila cerkev, povedala sem ji, da smo iz Novega mesta, da smo si prišli pogledat jaslice v Ljubljano. Gospa nas je povabila do glavnega oltarja, kjer nam je pokazala zelo lep izdelek  »mini jaslice«, ki jih je izdelal študent teologije, nato pa  poskrbela še za eno presenečenje. Popeljala nas je čez cesto do nam Novomeščanom dobro znanega nekdanjega prošta Jožefa Lapa. Najprej smo si  v hodniku ogledali njegove jaslice, ki predstavljajo Dolenjsko in Gorenjsko pokrajino, nato pa nas je g. Lap povabil na vrt, kjer nam je postregel  s keksi in pijačo, ki preprečuje prehlad. Sledila je še pesem  »Zabučale gore …«, slovo in sprehod ob Ljubljanici, počitek , okrepčilo v enem izmed lokalov, nato še ogled jaslic v Frančiškanski cerkvi  in odhod na železniško postajo.

V zelo kratkem času smo doživeli kar veliko lepega, ki nam bo ostalo v lepem spominu.

Fanika Vovk