POHOD: 15.3.2017 Ob Krki Dvor

Pohod ob  Krki od Soteske do Dvora

Lep sončen dan in po planu Društva diabetikov Novo mesto smo se  udeležili pohoda od Soteske do Dvora.

Na zbirnem mestu v Soteski se nas je zbralo triindvajset  članov DD, pridružilo se je še  sedem onkoloških  bolnic in vodnik Andrej iz Dvora. Andrej nam je po nekaj minutah hoje pokazal  ostanke prvega gradu v Soteski, ki je bil na desnem bregu Krke, nato pa pobočje Pleševice, kjer so bili nekoč grajski vinogradi (sedaj  je gozd). Povedal nam je, da so Roški gozdovi zelo vodnati, le da voda ne teče po površju ampak se kot podtalnica na več mestih zliva v Krko in v poletnem času, ko je vodostaj nižji  voda teče nazaj v votline.  Po dobri uri hoje smo prišli do piknik prostora, kjer smo imeli krajši počitek, nato pa smo pot nadaljevali res ob Krki, opazovali cvetoča pobočja, delo bobrov, lepe bele  labode in kaskade  reke Krke.

Med potjo smo ugotovili, da smo udeleženci iz kar šestih občin in sicer: Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Novo mesto, Straža, Trebnje in Žužemberk.

Po slabih treh urah smo prišli do Dvora, zahvalili smo se Andreju za vodenje, se dogovorili, da naslednje leto nadaljujemo pot od Dvora do Žužemberka.  Sledila še logistika,  vozniki smo šli po avtomobile v Sotesko in nazaj po pohodnike na Dvor.

 

F. Vovk