Nova pot ob Krki – 01. 06. 2016

IMG_3410 IMG_3412 IMG_3411 IMG_3408 IMG_3403 IMG_3402 IMG_3401 IMG_3400 IMG_3398 IMG_3397Po planu je bil zadnji pohod pred počitnicami na novi lokaciji ob reki Krki blizu Dvora. Da bomo imeli pohodniki spet nekaj več od same hoje, je naša vodnica Fanika vključila svojega kolega iz PD Krka Novo mesto, gospoda Andreja, ki je doma na Dvoru. Našo skupino petnajstih pohodnikov je popeljal po predvideni poti.

Z avtomobili  smo se pripeljali na prostrano parkirišče na Dvoru, kjer nas je počakal Andrej z živahno psičko, ki nas je vso pot spremljala. Najprej smo po poti na pobočju Vinkovega vrha med zidanicami opazovali obdelane vinograde in lepe vinske hrame, pa tudi opuščene posesti. Andrej nam je tudi pokazal, kako zemeljski plazovi na posameznih pasovih naredili škodo. Presenetil nas je s povabilom v svojo zidanico, morali smo se s poti spustiti do odprtih vrat, kjer sta nam z ženo izkazala gostoljubje in ponudila zelo dobro vino.

Dežni oblaki so se nam umikali, prečkali prometno cesto in se podali do vasi Dolnji in Gornji Kot. Tudi o  posebnosti prebivalcev in načinu življenja nekoč in danes v teh vaseh smo izvedeli od Andreja. V Gornjem Kotu smo se spustili do obrežja reke Krke, kjer je nekoč mogočen mlin z domačijo preurejen v zasebni počitniški prostor. Lastnik nam je dovolil, da smo si od blizu ogledali pretok Krke po kaskadah iz lehnjakovih skladov. Naš Silvo pa nam je strokovno razložil, kako  lehnjaki nastajajo in  z nenehnim spreminjanjem prilagajajo tok reke.

Po poljski poti smo se med cvetočimi travniki vrnili do parkirišča in  ugotavljali, da je takih travnikov v Sloveniji veliko manj kot nekoč, še bolj pa so redkost v razvitih evropskih državah.

Na tem lepem delu Dolenjske smo videli vse: vinograde, zidanice, lepe hiše, v naravi prisotne kokoši, krave, kozo, oslička, mnogo cvetja, zlasti cvetoče vrtnice, pisane travnike, zelene gozdove in šumeče prelivanje vode v strugi zelene Krke.

Vsi, razen Silva, smo bili prvič na tem področju. Kar je še poseben čar pohoda.

Hvala Andreju za vodenje in gostoljubje ter obljubo, da nas bo spomladi vodil po nasprotnem, desnem bregu Krke po gozdni poti. Se že veselimo!

Besedilo: Terezija Vidrih

Fotografije: Fanika Vovk