Drugi jesenski pohod

Naš drugi jesenski pohod dne, 17. septembra  je sovpadal v teden mobilnosti. Naša vodnica Fanika je že dopoldan  vodila pohod v organizaciji Planinskega društva Krka Novo mesto, na nam že znani Goli vrh in je hodila že dobre štiri ure.

Popoldan pa je vodila našo skupino na predviden cilj Lisec nad Dobrničem. Od enajstih udeležencev nas je bilo devet prvič na tej lokaciji. Tak pohod ima še poseben čar.

Z avtomobili smo se peljali skozi Mirno Peč, mimo lepih vasi in zaselkov do Dobrniča in naprej do vinske gorice Lisec.  Nekaj časa smo hodili med vinogradi (kot po balkonu), od koder smo imeli lep panoramski pogled na Žužembersko cerkev, Cvibelj in okoliške vasi in gričke. Na najvišjo točko Lisec na koti 565 m smo se počasi vzpenjali po gozdni poti, se na cilju odpočili in tudi okrepčali. Ob kovanem križu z Jezusom je bronasti zvonček želja, v kovinski omarici pa tudi vpisna knjiga. Ugotovili smo, da  domačini  pridno obiskujejo to točko.

Pred odhodom navzdol, nam je Fanika povedala nekaj zanimivosti o kraju, arheoloških in zgodovinskih dejstvih tega območja, o naraščanju in padanju števila prebivalstva o znamenitih ljudeh iz preteklosti in sodobnosti, ki so se rodili v teh krajih, med drugimi tudi  pesnik, urednik in prevajalec Severin Šali.  Da se  je že leta 1800 razvilo šolstvo, kar Dobrnič uvršča v sam slovenski vrh zgodovine šolstva. Da je v prenovljenem kulturnem domu v Dobrniču urejena spominska soba 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze.  Dobra » učna ura« nam je še posebej obogatila vtise s tega pohoda.

Domov smo se vračali mimo  Žužemberka, po dolini reke Krke  in tako zakrožili pot do Novega mesta.

Besedilo: Zina Vidrih

030 031 032 033 035 036 038Fotografije: Fanika Vovk